Cum NU masuram cu DVM-ul

Iata ce se intampla cand masuram amperii din stecherul de retea de 220V, si nu lipseste nici unul! Alternativ, se pot obtine "rezultate" similare prin masurarea curentului dat de acumulatori NiCd, si cu plumb.

Scroll Jos pentru poze spectaculoase!

Imaginile de mai jos prezinta interorul unui (fost) DVM Axiomet aproape nou a carui viata a fost curmata crunt si scurt de o mica neatentie. Aparatul a fost returnat in garantie pentru o eventuala reparatie. Nu a fost sa fie, dar, in schimb, oferim imaginile de mai jos ca divertisment pentru cunoscatori.

Din fericire pentru utilizatorul lipsit de noroc, cablurile de masura au rezistat si nu s-a produs un accident cu consecinte groaznice, prin explozia cablurilor supuse la supracurent. Pe Youtube se pot gasi filmulete cu utilizatori mai putin norocosi. Aparatele comercializate de adelectrocom.ro corespund normelor de siguranta in vigoare, spre deosebire de unele aparate din orientul indepartat care ... nu. Acelasi lucru se poate spune si despre cablurile de masura, care trebuie sa corespunda si sa reziste si la asemenea incercari. Da, se testeaza acest lucru la omologarea aparatului.

Recomandam utilizatorilor de DVM-uri:

  1. Cititi intotdeauna instructiunile si urmati-le intocmai.
  2. Nu schimbati gamele cu cablurile de masura conectate in circuit.
  3. Nu masurati NICIODATA curentul de scurt circuit al unui acumulator sau surse de tensiune. Pentru aceasta, se folosesc alte metode decat un DVM pe scala 10A.
  4. Imediat ce ati terminat cu masurarea unui curent pe scala de 20A sau 10A, treceti borna de masura rosie inapoi in conectorul pentru V.
  5. Intotdeauna deconectati aparatul cu butonul rotativ in pozitia OFF. Daca nu exista buton de acest fel, selectati scala de TENSIUNE cea mai mare de pe aparat si lasati butonul acolo. Impreuna cu masura precedenta, aceasta va asigura DVM-ul impotriva neatentiei data viitoare cand il utilizati.
  6. Nu va obositi sa piliti sau polizati varfurile cablurilor de masura dupa ce ele s-au ars intr-un eveniment ca si cel care a avut loc cu DVM-ul din pozele de mai jos. Vanzatorii aparatelor stiu cat de lungi trebuie sa fie acele terminale de masura si cum trebue ele sa arate.

Poza cu capetele cablurilor de masura taiate cu patentul, probabil pentru ca varfurile de masura au ramas sudate de, si/sau inglobate intr-un un obiect mare si greu de carat la magazin, omisa deliberat.